LED is trendy en een must voor je energierekening en het milieu. Mede daarom zijn trends als duurzaamheid en energiebesparing steeds vaker de reden dat er gekozen voor LED als lichtbron. De LED-markt is een echte groeimarkt, waarbij de verwachting is dat in 2020 ca. 65 % van alle verlichting LED-verlichting is. De marktpotentie is dus groot. Dit betekent dat er ook vele aanbieders toetreden op deze markt. En niet alleen uit de traditionele verlichtingsmarkt, maar ook uit “branchevreemde hoeken”, zoals de elektronica en ICT. Hoe beoordeel je nu of het kwalitatief goede LED-verlichting is? Waar moet je op letten?
Wij hopen dat dit artikel helpt bij uw keuze. Wij proberen te helpen door in dit artikel een aantal criteria te beschrijven die kunnen helpen bij uw keuze. Hieronder zetten we eerst de vaantal beoordelingscriteria op een rij!
Kleurweergave
De kleurweergave wordt uitgedrukt in CRI of RA in een schaal van 0 – 100. Hoe hoger dit getal is, des te beter worden de kleuren onder deze lichtbron weergegeven, veelal zal je een kleurweergave van 80> tegenkomen maar hoe hoger hoe beter, dus als je 90> tegenkomt is dit nog een stuk beter.
Kleurconsistentie
Uitgedrukt in “MacAdam Ellipses”. Hoe minder aantal “Mac Adam steps”, hoe minder kleurafwijkingen tussen de verschillende LED armaturen.
Driver en Powerfactor
De driver is een essentieel onderdeel van de LED armatuur. Wist u dat 70 % van de uitval van LED-verlichting (voor binnentoepassing) wordt veroorzaakt door een defecte driver. Daarnaast is de Powerfactor (Pf) van de driver een belangrijk gegeven bij LED-armaturen.Uitgedrukt in een getal tussen 0 en 1. Hoe hoger dit getal, hoe minder “netvervuiling”.
Efficiëntie (lichtrendement)
De efficiëntie van een lichtbron wordt uitgedrukt in lumen/Watt (lm/W) verhouding. Kort gezegd, hoeveel energie stop ik erin en hoeveel licht krijg ik daarvoor terug. Bij een gloeilamp licht het rendement rond de 10 lm/W, terwijl goede ledarmaturen tegenwoordig al richting de 150 lm/W realiseren.
Koeling
De levensduur van LED-systemen is voor een groot deel afhankelijk van de warmteontwikkeling binnen het systeem. De temperatuur kan oplopen tot zo’n 165 ºC, terwijl de temperatuur van de LED’s niet hoger mag worden dan 70 ºC. Daarom is de warmteafdracht essentieel.
Energie-efficiëntie
Omdat ledlampen ten opzichten van halogeen of spaarlampen vele malen minder energie verbruiken verminderd u hiermee de vraag naar energie. Dit komt te gunsten van milieu en natuur.
Lange levensduur
De levensduur van een ledlamp ligt tussen de 30000 en 50000 branduren. Dit komt neer op een gemiddelde van 4,5 jaar continu branden. Gemiddelde brand een lamp 1460 uur per jaar. Met deze berekening is de levensduur van een ledlamp ongeveer 27 jaar. Ten opzicht van een halogeen lamp die enkele duizenden branduren meegaat, is een ledlamp een goede inverstering.
Betrouwbaarheid
De ledjes van de ledlampen zijn ingekapseld in een hoogwaardige, bijna onbreekbare kwaliteit hars. Dankzij deze hars is er geen bescherming van glas of een gloeidraad nodig. Door deze techniek kunnen ledlampen in de meeste ruige en veeleisende omgeving geplaatst worden.
Led in de keuken, trendy en mooi.
Zuinig
Ondanks de iets hogere aanschafprijs, verdienen ledlampen zich op enkele andere manieren terug. Dankzij de lage energieverbruik reduceert u uw verlichtingskosten met ruim 60%. Dankzij de lange levensduur en de betrouwbaarheid van ledlampen hoeft u minder vaak nieuwe lampen aan te schaffen. Dit komt weer ten goede van uw portomonnee. Wilt u meer weten over kostenbesparing d.m.v. led? Klik dan hier
Milieuvriendelijk
Dankzij de lage energieverbruik. En het gebruik in minder materialen. Kunnen ledlampen mee helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het lage stroomverbruik maken ledlampen zeer geschrikt om te combineren met zonne- of windenergie. Ook bevatten ledlampen geen giftige kwik zoals in andere lampen wel het geval is. Daardoor zijn led lampen beter voor mens en milieu
Veiligheid
De geringe warmte en de lage voltage die de ledlampen produceren maken ledverlichting tot een zeer veilig lichtbron. Ledlampen bevatten geen glas (mits je een glasbol aanschraft), geen warme gloeidraad, geen gas of giftige dampen. Ook de betrouwbaarheid van de ledjes die in de ledlampen zijn verwerkt zullen zelden falen in een geval van nood. Mede hierdoor wordt de niveau van persoonlijke veiligheid en veiligheid van andere meerdere malen verhoogd.
Dit waren enkele reden die wij als grote voordelen zien in het gebruik van ledlampen. Misschien ligt de aanschaf van een ledlamp iets hogere dan een standaard halogeenlamp. Maar deze kosten verdient u dikmaals terug met de bovengenoemde voordelen van het gebruik van ledverlichting.