Deze pagina gaat over het zelf led verlichting monteren zodat u niet tegen verassingen aanloopt bij de aanschaf.
U koopt led verlichting, en u wilt dit zelf in uw huis of bedrijf monteren. Een led peer (bulb) draait u er zo in dat is geen probleem. Maar waar loopt u tegenaan als u een andere led lamp moet monteren. Wij geven u tips zodat u niet tegen vervelende dingen aan loopt als u led lampen koopt en wilt monteren.
Led peer (Bulb)
De led peren zijn retrofit en het is niet moeilijker dan bestaande lamp eruit en nieuwe led peer erin. Het levert vaak problemen op als u een dimmer heeft, led peren reageren in de meeste gevallen anders dan normale lampen. Het kan het zijn dat de led peer flikkert als u de dimmer aanzet. Het is dan nodig dat u de dimmer vervangt voor een led dimmer die geschikt is voor dit doeleinde. De led lamp moet dan uiteraard ook dimbaar zijn anders heeft het uiteraard geen resultaat.
GU10 led
Een GU10 lamp is prima te vervangen door een led GU10. De GU10 lamp is ook retrofit en werkt direct op 220volt en kan daarom 1 op1 vervangen worden. Voor het dimmer is het verhaal hetzelfde dan de led peer, werkt het niet goed dan is de dimmer vervangen noodzakelijk. Houd ook hier rekening, dat u dan dimbare GU10 led lampen nodig heeft.
Led tl (tube)
Met een led tl is het net even anders. Op zich zijn led tl’s wel retrofit en kunnen in de bestaande armatuur worden gemonteerd alleen zit je met het Voor Schakel Apparaat (VSA) dat er tussen zit om de huidige tl verlichting te starten een aan te sturen.
Er zijn 2 manieren om de Led Tube 18w 120cm te installeren:
Optie1:
Ledstarter: Hierdoor is het mogelijk de Led Tube 18w 120cm één op één te vervangen met de huidige TL buizen. Het enige wat gedaan moet worden is de oude starter vervangen voor de bijgevoegde Led Starter. Houdt u wel rekening mee dat die het minst rendement volle oplossing is! Dit komt
omdat de huidige E-VSA en starters nog in gebruik zijn en zo de benodigde extra wattage verbruiken. Dit kan oplopen tot wel 10w per stuk!
Optie2:
Een andere optie is het verwijderen van de E-vsa en starter. De normale led Tube is een single ended Led Tube. Dit houdt in dat de L en N draad aan 1 kant van de Led Tube 18w 120cm aangesloten dient te worden. Aan de andere kant hoeft er niks aangesloten te worden. Dus heel simpel gezegd je verbind de 220volt draden rechtstreeks aan op de L/N van de led tl.
Led panels (alle maten).
Bij het monteren led verlichting zijn Led panels, paneel of panelen eigenlijk het gemakkelijkst om te installeren. Als ze in een bestaand systeem plafond moeten worden geïnstalleerd is het erg simpel. Je pakt het bestaande tl armatuur eruit de panel is dezelfde maat en de led panel sluit je aan in het bestaande stopcontact boven in het plafond en vervolgens leg je het led panel op zijn plaatst. Omdat de driver er al aan zit hoef je verder niets aan te passen. De led panel heeft de maat 595 mm x 595 mm en past exact in het bestaande gat. Hou er rekening mee dat er ook panelen bestaan in de maat 62 x 62 cm dit is de plafondmaat in Duitsland en deze passen dus niet in de Nederlandse systeemplafons!
De Led panels zijn verkrijgbaar in de maten 30×30 cm, 30×60 cm, 60×60 cm, 120×30 cm en 60×120 cm
Led drivers zijn de aansturing van het led paneel en daarom erg belangrijk. Enkele goede drivers zijn o.a. de Lifud en de Meanwell drivers. Panels uitgerust met deze drivers zullen duurder zijn maar gaan in de meeste gevallen ook vele malen langer mee en halen probleemloos 50 tot 60.000 branduren .
Led downlighters (inbouw)
Led downlighters zijn net zo gemakkelijk te installeren als led panelen alleen moet de ronding de juiste afmeting hebben. In de meeste bestaande gavellen komen deze niet overeen en zal je het gat groter moeten maken. Bij elke downlighter zit een beschrijving hoe groot de buitenmaat en gat-maat moet zijn. Bij de meeste downlighters zit de driver er aan net zoals bij de led panelen, maar er zijn ook varianten waar de led driver in de lamp is gebouwd.
Een installatie gaat in de meeste gevallen als volgt:
- Verwijderen van de huidige PL downlighter of lamp
- Het groter maken van de opening
- Het aansluiten van de bedrading
- Plaatsen van de LED downlighter
- Het afwerken van de plafondplaat
RGB CTT Led verlichting
RGB CCT led verlichting wil zeggen dat het dimbaar is van 2200 tot 6500 kelvin en dat het veranderd kan worden in alle kleuren die met Rood, Groen en Blauw te maken zijn (en dat zijn 6 miljoen kleuren). De RGB CCT lampen zijn op dezelfde manier te installeren als alle andere led alleen heb je voor deze led verlichting een afstandsbediening of andere aansturing nodig. Hier de beschrijving van de instelling van de afstandsbediening die je nodig hebt.
De afstandsbediening instellen is heel simpel:
- Doe de batterijen in de afstandsbediening
- Zet de lamp aan en druk binnen 3 seconden op de I knop van de zone die je aan de lamp(en) wilt toewijzen.
- Zodra de led lamp 3 keer knippert is hij succesvol gekoppeld en kun je met de afstandbediening aan de slag
De afstandsbedieningen hebben een bereik van 30 meter, door muren en deuren. De afstandsbedieningen werken op twee AAA batterijen. De lampen zijn uitgerust met een geheugen, op deze manier onthouden ze altijd de laatste stand.
Milight RGB+CCT afstandsbediening
Geschikt voor RGB+CCT, RGBW, RGB, DUAL WHITE
Dit is de meest gekozen afstandsbediening. Dit omdat deze afstandsbediening compatible is met alle Milight kleurtypen. Je kunt met deze afstandsbediening eenvoudig kleurtypen door elkaar heen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld DUAL WHITE lampen boven de keukentafel hebben hangen terwijl je de RGB+CCT spots bijvoorbeeld boven je aanrecht gebruikt. Het is in dit geval mogelijk alle verlichting te bedienen met de RGB+CCT afstandsbediening.
4 zones
Verdeel oneindig veel LED lampen en LED strips over 4 groepen. Deze groepen zijn dan ook weer afzonderlijk te bedienen.
Bedieningsopties
- Aan/uit schakelaar.
- Met de kleurencirkel kies je de gewenste kleur.
- Met de warm/koud wit schakelaar kies je de gewenste wittinten. Hier zijn wel RGB+CCT of DUAL WHITE lampen voor nodig.
- Met de “M” toets is het mogelijk een wisselstand te kiezen. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar. Laat je verrassen door een prachtige kleurenregen.
- Met de “S+” en “S-” toetsen is de snelheid van de wisselstand op te schroeven of langzamer te zetten. Zo creëer je altijd de gewenste sfeer.
- Met de verticale schakelaar aan de linkerkant op de afstandsbediening is het mogelijk kleuren te mengen met wit. Zo kies je bijvoorbeeld alle tinten tussen licht- en donkergroen. De functie is dan wel alleen geschikt voor de RGB+CCT lampen.
- Met de blauwe verticale schakelaar aan de rechterkant dim je je verlichting.
- Onderaan de afstandsbedieningen zie je de 4 zones. Aan deze zones zijn oneindig veel lampen en LED strips te koppelen. De zones zijn afzonderlijk van elkaar te bedienen.
Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.