Wat is het verschil tussen lumen en lux?
Er bestaat veel onduidelijkheid over begrippen in de wereld van led verlichting. Veel aanbieders van verlichting hanteren de begrippen lumen en lux vaak door elkaar met als gevolg dat eindgebruikers bij aanschaf van led verlichting soms appels met peren aan het vergelijken zijn. Om die reden hier wat uitleg over licht, lumen en lux.
Wat is lumen?
Lumen is de som van al het uitgestraalde licht ongeacht de richting waarin het licht straalt. Lumen is, net als lux en candela, een zogenaamde fotometrische eenheid wat betekent dat er rekening wordt gehouden met het menselijk oog bij het bepalen van hoeveel lumen een lichtbron uitstraalt.
Dit is noodzakelijk omdat mensen bepaalde kleuren beter zien dan andere. Als we één Watt vermogen in een lichtbron stoppen die één kleur uitstraalt van bijvoorbeeld 550nm (groen), dan geeft deze lichtbron 683 lumen. Stoppen we deze zelfde één Watt vermogen in een lichtbron die 650nm (oranje) uitstraalt dan geeft deze lichtbron slechts 73 lumen!
Tussen verschillende tinten warm wit kan, bij dezelfde hoeveelheid watt, al een groot verschil zitten tussen het aantal lumen. Let daarom nooit alleen op het vermogen van de led lamp! Let ook op de aangegeven kleurtemperatuur in Kelvin.
Wat is lux?
Dit is ook een eenheid van lichtsterkte. De hoeveelheid lux zegt hoeveel licht (lumen) er op een bepaald oppervlak terecht komt. Daarmee is het wellicht de meest veelzeggende eenheid. Door overheden en andere instanties worden wensen op het gebied van licht het meest uitgedrukt in de hoeveel licht in lux die nodig is op een bepaalde plek. Voor een kantoor werkplek wordt bijvoorbeeld 500 lux als verlichtingsnorm gehanteerd.
Wat is het verschil tussen lumen en lux?
Het verschil tussen lumen en lux is dus dat lux rekening houdt met de oppervlakte waarover het licht verspreid wordt. Een lichtbron van 1000 lumen, verspreid over 1 m², verlicht die vierkante meter met 1000 lux. Dezelfde 1000 lumen, verspreid over 10 m², verlicht die oppervlakte met slechts 100 lux.
Arbo richtlijnen verlichting werkplek
Veel werkplekken zijn ingericht op het werken met beeldschermen. Zodra er meer dan twee uur per dag beeldschermwerk verricht wordt valt deze werkplek onder de richtlijnen van het Koninklijk Besluit Beeldscherm-werkplekken. In het Arbobesluit en de Arboregelingen zijn eisen opgenomen voor beeldschermwerk. Deze eisen zijn gebaseerd op de EG-richtlijn nr. 90/270/EEG van 29 mei 1990. Alle beeldscherm werkplekken dienen te voldoen aan de in de wet gestelde eisen aan o.a. verlichting.
Als algemene richtlijn worden de volgende waarden gehanteerd:
Kantoor 300-400 lux
Magazijn 100 lux
Receptiebalie 300 lux
Archief 200 lux
Klaslokalen, instructielokalen 300 lux